Start | Anteckningar | Motorcyklar | Recept | Temperaturer

Flankstek med fänkål

Ett alternativ till att marinera flankstek i balsam- eller rödvinsvinäger. Receptet är ursprungligen från Expressen, men hämtat från minnet.

Tallriksmodellen  

Vi gned in köttet i en blöt rub bestående av:

Egentligen borde vi kanske gjort en torr rub och i efterhand penslat på olja för att lättare få en bra yta, men det var svårt att få in citronsaften där. Rivet citronskal?

 

För lite öl och för mycket vinjettering

  Köttet stektes på båda sidor tills ena biten (jojomen vi hade två) nådde en innertemperatur på 64°C och den andra på 60. Barnen fick prova varsinn bit för att se att den mer rosa var godare. Ena barnet tyckte att båda var lika goda, andra bestämde sig för redan innan provsmakningen att den rosa nog inte var lika bra.

Samtidigt som köttet grillades på ena grillen så grillade vi skivad fänkål penslad med olja. Fänkål återkom även i den kalla såsen vi slängde ihop i panik att ha till klyftpotatisen när allt annat var klart. Vi mortlade resten av fänkålsfröna i kryddpåsen och rörde ned i crème fraîche. Nästa gång tar vi turkisk yoghurt som är syrligare och inte innehåller några diakritiska tecken.

 

Fänkål Hel till vänster och en hel fänkål till höger.

  Vi grillade också ananasbitar rullad i mortlad rosépeppar. Det är bra på riktigt! Jag har sett ananas i krossad grönpeppar i en Weber-kokbok, men det är så gott med rosépeppar att det inte är lönt att prova något annat.

Jag måste lära mig göra rödvinssås snart…