- 1 dl crème fraîche
- lite dijonsenap
- kokt potatis
- färsklök
- sockerärtor
- tomater
- färdigblandad dyr sallad i påse
Detta är ett recept på örtkyckling från boken “Kyckling från vardag till lyx”. Det finns många bra recept i den boken, men vi ville knyta an till dijonsenapen i potatissalladen och fastnade för rätten med det något långa namnet “Kycklingfilé med dragon, rosmarin och dijonsenap”:
- 1-1.5dl grädde (crème fraîche hade nog gjort det mindre vattnigt)
- 2-3msk dijonsenap (vi tog tre, två hade varit bättre)
- 4 msk hackad färsk persilja (vi snålade lite)
- 4 msk hackad färsk dragon (det är bara sååå gott)
- 4 msk hackad färsk rosmarin (a.k.a “kycklingkryddan)
- 4 pressade vitlöksklyftor (vi överdoserade)
- kycklingbröstfiléer (jodå!)
Efter en snabbtrimning av kycklingfiléerna blandade vi ihop övriga ingredienser och lade över kycklingen på varsitt folieark som vi sedan förslöt[1].
Oförsluten förpackning[2]
Kycklingen var i ugnen (grillen) på 200°C (225°) i 30 minuter (27). Innertemperaturen låg då på 78-80°C. Egentligen borde vi tagit den tidigare.
Hur blev det då? Det blev bra! vi kunde hållit igen lite på vitlöken och dijonsenapen. Det hade också varit bra om såsen från foliepaketen hade varit mindre vattniga, men det mesta extraslabbet[4] kom nog från kycklingen själv.
Hemgrillat till vänster, kokbok till höger
En lustig detalj i kokboken är att kycklingen i deras foliepaket har lyckats få en stekyta(!). Hur lyckas man med det? Hur ska jag nu kunna läsa recepten? Plötsligt vill jag bara gå genom alla bilder istället!
[1] En googling på “förslöt” gav 5710 träffar, vilket tack och lov är 5621 träffar mer än vad jag fick på “mardrömmar om diakritiska tecken”, men bara 50 fler än en sökning på “anfäkta och anamma” [2] 57 träffar [3] Punkt tre [4] 196 träffar