Start | Anteckningar | Motorcyklar | Recept | Temperaturer

2020-03-05: Ebokläsare

Här är mina erfarenheter av dedikerade bokläsare hittills. Jag använder även iPad och mobil för en del läsande (speciellt pdf-filer på iPad), men föredrar en dedikerad bokläsare för smidighet, känsla och batteritid.

Detta är, med utförligare beskrivning längre ner, de bokläsare jag har erfarenhet av:

Det är egentligen inte så värst mycket som på pappret har hänt sedan 2009. Det är färre aktörer på marknaden (Sony kom tillbaka), vattentäta enheter, bättre skärmar, bakgrundsbelysning osv

I verkligheten är skillnaderna desto större. Den högre upplösningen och kontrasten gör mycket för läsupplevelsen. En subtil bakgrundsbelysning gör att man kan läsa överallt. Touchskärmar gör det enkelt att slå upp ord i en ordlista osv.

Cybook Opus - 2009-2010

En bokläsare från franska Cybook med 5" skärm och linux i botten. Den hade egentligen inga större finesser än att den var väldigt lätt och liten.

Skärm: 5", 600x800 pixels, 200 dpi Mått: 151 mm x 108mm x 10mm Vikt: < 150 g

Bokus hade ett sammarbete med Cybook där den såldes under namnet Cybook Bokus. Jag läste många böcker på den under första året tills en dag då skärmen plötsligt var trasig. Jag tror inte det var pga yttre påverkan.

Bokläsaren i sig var bra, men det medföljande fodralet var egentligen bara ett slags styv ficka. Det var ett bra skydd under transport, men när man läste blev det en onödig extragrej att hålla reda på.

Positivt:

Negativt:

Pocketbook 360 2010-?

När skärmen gick sönder på min Cybook såg jag mig om efter en ny och fastnade för den ukrainska Pocketbook 360°.

Skärm: 5", 600x800 pixels, 200 dpi Mått: 118 х 140 х 12 mm Vikt: 150 g

Den här var ett kliv uppåt, men tryckknapparna var tröga och gav ifrån sig ett ganska högt klickljud som är irriterande även när andra inte hör. Tryckknapparna var som sagt inte så bra, men den hade en inbyggd accelerometer så man kunde "knycka" med handleden för att byta sida. Det fungerade ganska bra. Den var dock lite okänsligt så ibland fick man vifta mer än vad som var bekvämt när man satt och läste. Det följde med ett fodral i form av en hård plastbit som skyddade skärmen när den inte användes. När man läste kunde man skjuta fast locket på baksidan istället. Smidigt!

Den var såpass liten med sin 5" skärm att jag föredrog att vända den till liggande när jag läste.

Positivt:

Negativt:

Kindle Touch - 2012-

Nästa gång var det dags för en Kindle för enkel åtkomst till hela Amazons utbud. Den här gången var det en lite större Kindle Touch på 6". Med den gick det inte längre att läsa epub, vilket egentligen var den enda nackdelen. Den hade ingen form av belysning, men det hade ingen bokläsare vid det här tiden.

Jag köpte med ett ganska dyrt skinnfodral med inbyggd lampa i toppen. Det var ett väldigt bra köp!

Positivt

Negativt:

En stor fördel är Kindle-appen till mobilen som gör att man kan växla mellan bokläsare och mobil och enheterna håller ordning på var man var i boken. Suveränt! En nackdel med appen var att man inte kan handla böcker via Kindle-appen på iOS, men det var Apples fel och inte Amazons.

Pocketbook Touch Lux 3 - 2017-

Fortfarande nöjd med min Kindle beslät jag mig för att skaffa en ebokläsare man kan läsa biblioteksböcker på. Det skadar inte heller att kunna läsa valfri bok utan att det loggas av Amazon...

Valet föll på Pocketbook utan att jag tänkte på att jag hade ägt en av deras ebokläsare innan. Det visade sig vid en garderobsurstädning att jag faktiskt hade kvar den. Oops!

Jag köpte den på kampanj och det följde med en enkelt men bra läderfodral som jag tror är original. Skärmen är bakgrundsbelyst (utan att vara jobbig som på en mobil).

När jag skulle koppla upp den mot hemmanätverket noterade jag att den inte klarade av "Wireless AC" (802.11ac) utan bara Wireless N (802.11n). I det avseendet känns den inte så framtidssäker.

Skärm: 6" E Ink® Carta™ (1024 × 758) Mått: 114,6 х 174,4 х 8,3 mm Vikt: 180 g

Positivt

Negativt

Det verkar som att ebokläsaren inte bara går ner i sovläge (suspend) utan somnar hårdare (hibernate) efter ett tag. Den tar alltså bra mycket längre tid på sig att komma igång än Kindlen?

Det var dock väldigt enkelt att låna böcker. Man går till biblioteket med den inbyggda webläsaren, loggar in först på biblioteket (med bibliotekskortnummret och en 4-siffrig kod man fick med kortet) och sedan på adobe.com. Det laddas ned en fil som man klickar på och då öppnas boken i bokläsaren. Smidigt!

Kobo Aura H2O Edition 2

Min första vattentäta ebokläsare! Kanske lite onödigt med tanke på att jag redan hade en för epub (Kindle räknas inte då det är ett annat system).

Den har en bra, vattentät skärm som känns bekvämare att läsa än mina andra. Kindlen är näst bäst, men Kobon har mycket bättre skärm. Den har också ett gulaktigt "nattläge" som jag förmodar är bra.

Menyerna är intuitiva och skärmen distinkt att använda. Tyvärr dras den med samma billiga nätverkskretsar tidigare läsare har. Man måste se till att ha ett 802.11n-kompatibelt trådlöst nät till den. Kasst!

Batteritiden är ok, men den drar ur sig förhållandevis fort när den inte används.

Positivt:

Negativt:

Kindle Paperwhite (10th gen), mobi (2020--)

Min Kobo var en sådan succé att jag insåg hur gammal min Kindle började bli. Jag beslöt mig för att avregistrera och ge bort den till en ebok-nybörjare. Jag ersatte den med en Kindle Paperwhite som hade en rejält uppdaterad vattentät skärm.

Den är lika bra som Kobon, fast fickvänligare.

Skärm: 6” Paperwhite, E Ink Carta and built-in light, 300ppi, 16-level gray scale. Mått: 167 x 116 x 8.18 mm Vikt: 182 gram

Positivt:

Negativt:

Storytel Reader (2021), epub (2023--)

Efter att ha vacklat lite mellan Storytel och Nextory beslöt vi oss för att prova Storytel igen. De har sin egen(?) läsplatta som man kan köpa från siten. Den låg på 1200:- men jag köpte en i oöppnad förpackning från Blocket för 750:-.

Den har två fysiska knappar, en på var sida, för att bläddra med och en menyknapp nedanför skärmen. Man kan sköta all navigering via skärmen om man föredrar det.

Även om man kan ladda upp egna epub-filer via Storytels websida så måste man ha ett Storytel-abonnemang för att kunna använda plattan. Jag har inte provat att ladda upp något, ej heller att lyssna på ljudbok genom den.

Abonnemanget är dock väldigt smidigt och man kan filtrera Storytels utbud både på språk (det finns mycket på t ex engelska med) eller format (ebok eller ljudbok). En del böcker kan man även växla mellan, så man t ex lyssnar på boken i bilen, men läser vidare på bussen.

Skärmen känns lika bra som på min Kindle eller Kobo. Det finns en inställning av färgtemperatur, men spannet är snävt och det finns ingen automatik för det. Det spelar inte mig någon roll.

Batteritiden verkar helt ok, och den laddas över USB-C, men batterisparfunktionen bör undvikas. Från standby till läsklar tar Storytel Reader lite drygt 3.5 sekunder på sig, mot under två sekunder för de båda andra. En start från avstängt läge tog hela 43 sekunder när jag mätte. Visserligen är Kindle än långsammare (vid omstart), men ligger alltid i standby och parasiterar mindre på batteriet än de båda andra.

Enhet standby power on
Kindle 2 s -
Kobo 2 s 21 s
Storytel 3.5 s 43 s

Skärm: 6" Mått: 170 x 117 x 8,7 mm Vikt: 195 gram

Positivt:

Negativt: